Wat is ouders in hun kracht zetten?

 

In mijn werk als ouderbegeleider zie ik hoe ouders struggelen met het gedrag van hun kind(eren). Denk aan kinderen met Autisme, ADHD, HSP etc. De emoties die thuis in de interactie met elkaar naar boven komen, kunnen heftig zijn. The struggle is REAL! Vaak weten ouders het gewoon echt niet meer. Niet omdat de ouder niet weet wat opvoeden is, maar omdat vanuit ouderperspectief bekeken ze zoveel inzet tonen en dit vaak weinig tot geen positief effect lijkt te hebben op hun kind. Er zitten vaak patronen vast die gebaseerd zijn op angst, beschermen en controle over wat er gebeurd. Het structureel verliezen van invloed in huis, maar ook de eisen die de omgeving stelt, zorgt ervoor dat de ouder in een staat verkeerd van chronische stress in het hele lijf. Bij de ouder kan er iedere dag een gevoel zijn van ‘het niet kunnen’ ‘nooit goed genoeg zijn’ ‘falen’ ‘continu moeten verdedigen’ maar ook pijn en verdriet, niet alleen om zichzelf en de situatie, maar ook om je kind die je ziet lijden’. Was het maar weer GEZELLIG thuis.

Gemeenten zeggen in de beleidsstukken :” we moeten ouders en gezinnen weer in hun kracht zetten”. Maar wat is ouders in hun kracht zetten dan? 

Hoe ik erover denk? Terug gaan naar de basis, door als ouder te voelen dat je er als mens mag zijn, dat je wordt gelooft en je weet dat het belangrijk is wat JIJ zegt. Door te voelen dat de ander oprecht naar je luistert en je ziet. Vanuit VERBINDING samen met ouders werken aan een veilige omgeving voor het hele gezin. Volgens Alice van der Pas zijn het ‘goede ouderervaringen’ die de ouder zelfvertrouwen geven waardoor de ouder kracht krijgt. Dit is heel belangrijk. Wat ik daaraan wil toevoegen is goede ZELF-ervaringen. Want als je ZELF mag voelen dat je er toe doet en dat iedere beweging die je maakt, of het nu thuis is, in je opvoeding, op je werk of met je partner GOED is omdat jij dat ZELF vindt en voelt....Dan sta je als ouder in je KRACHT!